May 25, 2024

22март е Младенци, еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус. Се верува дека какво ќе биде времето на тој ден, такво ќе биде цела пролет. Овој ден секогаш паѓа за време на Велигденскиот пост
Младенци е празник кој изобилува со бројни обичаи.
Тие секогаш паѓаат во пост, бидејќи постот обично започнува на почетокот или средината на март и затоа секое јадење кое се подготвува на овој ден треба да биде посно, за здравјето и напредокот на децата на младите сопружници.

Младенците ги слават сопружниците во првата година од бракот, оние кои се венчаа по 22 март претходната година. На тој ден, младенците примаат гости во нивниот дом, кои им носат подароци, а на тој ден, младите домаќинки ги покажуваат своите вештини и умешност.

На овој ден, жените стануваат рано и месат четириесет колачиња, колачиња кои симболизираат долг, среќен и сладок живот. Освен колачиња се јаде и мед, домаќинките им ги нудат на децата и на сите што ќе дојдат во куќата пред пладне. Посета на Младенци и носење подароци е модерен градски обичај.

Четириесет млади луѓе го симболизираат споменот на 40 војници во градот Савастија. Во 320 година, за време на владеењето на императорот Ликиниј, тие го прифатиле христијанството, и покрај неговата експлицитна забрана. Поради нивната вера, христијанските војници биле погубени.
Со славење на овој чин утре, црквата посочува дека сопружниците треба да бидат верни еден на друг, исто како што паднатите војници му беа верни на Христа, но и на фактот дека љубовта меѓу сопружниците не треба да надминува никакво искушение.

Трговците велат дека за овој празник најмногу купуваат мали апарати за домаќинство или постелнини, односно подароци што треба да го комплетираат домот за младенците и да го олеснат почетокот на бракот.