March 2, 2024

Неодамна објавената студија за карактеристиките на одбиените предлози покажува дека предлозите пред други луѓе имаат поголема веројатност да бидат отфрлени отколку оние што се даваат приватно.

Во студијата „Правила на ангажман: Анализа на содржината на прифатените и отфрлените предлози за брак“, објавена во Журналот за семејна психологија, психолозите Лиза Б. Хоплок и Дејна Ентони Стинсон од Универзитетот во Викторија анализираа 374 анонимно објавени приказни за одбиени и прифатени предлози од Reddit или Weddingbee.com.

Најголем дел од приказните (81 отсто) се напишани од жени. Речиси сите луѓе кои предложиле брак (94 проценти) биле мажи кои предложиле жени.

 Јавно запросување

Запросувањето пред други луѓе во огромното мнозинство на случаи завршува со одбивање. Од предлозите кои биле успешни, други луѓе биле присутни само во третина од случаите (32 проценти).

Двојката никогаш не разговарале за брак пред да ја запроси

Во успешното запросување, секој пат парот зборуваше за брак. Во случаите кога жената одбила предлог, се покажало дека дури 40 отсто од паровите никогаш не ни зборувале за брак.

Парот никогаш не се ни излегувал пред да ја запроси

Секојпат кога предлогот бил прифатен, паровите претходно некое време оделе или живееле заедно. Од одбиените предлози, 10 отсто од мажите никогаш не ја ни виделе жената што ја предложиле да живее.

Парот е накратко заедно

Во просек, со прифатените предлози, парот бил во врска 4,2 години порано. Во случај на одбиени предлози, парот бил заедно во просек 2,2 години.

Предлог без прстен

Предлогот без прстен бил одбиен 8,5 пати почесто отколку што бил прифатен.

Мажот запросил во обид да ја спаси врската

Кога мажите и жените разговарале за причините зошто мажот предложил брак (и не сите), предлозите направени со цел да се обидат да се спаси врската што не функционирала често биле отфрлани.

Сепак, тоа не беше најчеста причина. Најчесто, кога предлогот бил одбиен, тоа било затоа што жената мислела дека се премногу млади или се уште не се подготвени за брак.

За три од секои 10 парови (31 процент), одбиениот предлог не бил крај на врската. Тие продолжија да бидат пар. Само 21 лице изјавиле колку долго биле заедно – во просек 2,4 години. Петте парови, сепак, подоцна се венчале.

Одбиени предлози: Посебни ризици за жените

Одбивањето за запросување беше, не изненадувачки, болно за мажите. Нивната најчеста реакција беше плачење. Тие исто така изразија повреденост и збунетост.

Меѓутоа, на некој начин, на жените им било полошо. Во случаите кога предлогот бил јавен, жената која го одбила бракот била дочекана со „јавно неодобрување“ и била непријателски настроена кон неа. Во некои случаи, мажите биле дури и тешени од луѓе кои биле сведоци на запросувањето, а од друга страна, едната жена била „исвиркана од барот каде што нејзиното момче ја запросил“, а другата од ресторан.

Кога предлозите биле одбиени, насилството врз жените се случило во 15 проценти од случаите. Однесувањата вклучени како примери за насилство од интимен партнер беа „прекумерна контрола, закана за самоубиство, следење, принудно и манипулативно однесување, емоционално насилство од интимниот партнер и физичко насилство од интимниот партнер“.

Понекогаш насилството веќе беше во врска. Тоа често се случувало по одбиен предлог, најчесто во вид на демнење. За време на запросувањето имало неколку случаи кога мажот станал агресивен кон жената, како на пример влечење за коса или рака за да не си оди, пишува Psychology Today.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *